Jednym z elementów dobrze prosperującego przedsiębiorstwa jest fakt, że pracownicy stale poszerzają swoją wiedzę. Chcą być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami na rynku, dbają o to, żeby firma wciąż się rozwijała. Okazją do zdobywania kolejnych nowych informacji są różnego rodzaju konferencje. Takie, podczas których można spotkać wiele osób z branży, ale też takich, które dopiero zaczynają swoją karierę. To także możliwość wymiany poglądów i poszerzenia horyzontów. Ważne, by pamiętać o przygotowaniu posiłków na takie wydarzenie. Wtedy wiedzę będzie zdecydowanie łatwiej przyswajać. Pomogą w tym usługi cateringowe.
Wygodna forma, smaczne jedzenie – profesjonalna oferta cateringowa Warszawa
Nie każdy rodzaj posiłków będzie pasował jako ten, który można zaserwować podczas konferencji. Uczestnicy na ogół mają jedynie wyznaczoną przerwę w czasie całego wydarzenia, często jedzą w pośpiechu, nawet na stojąco. Na dodatek w tym czasie rozmawiają z pozostałymi osobami uczestniczącymi w konferencji, wymieniają się opiniami, dyskutują. To oznacza, że posiłki na dowóz, które przygotuje firma cateringowa muszą być dostosowane właśnie do takiej formy spotkania.
Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest tak zwane finger food menu, czyli dania, które można szybko zjeść bez używania sztućców. Na stołach często rozstawiane są różnego rodzaju słodkie przekąski, przystawki na zimno, a przede wszystkim – serwis kawowy, który na takich przerwach jest jednym z najbardziej obleganych miejsc. Jeśli w planie konferencji przewidziana jest dłuższa chwila na obiad, to jest to możliwość zaserwowania gościom ciepłych dań. Jednak one również muszą być podane w wygodnej formie, prostej do spożycia. Uczestnicy konferencji chętnie posilają się różnego rodzaju zupami czy gulaszem.
Jedzenie dostarczone na czas, to podstawa dla firmy cateringowej
Ważnym atutem, dlaczego na konferencje często wybierane są usługi cateringowe jest to, że jedzenie na dowóz jest na miejscu dokładnie o takiej porze, na jaką zamawia je organizator. Nie ma tu miejsca na opóźnienia, ponieważ to mogłoby w dużej mierze zaburzyć plan całego wydarzenia. W końcu nie bez powodu jest ustalony cały plan, uwzględniający przerwę w określonym momencie.
Firma cateringowa nie będzie przywozić również posiłków zbyt wcześnie, żeby nie narażać ich na utratę optymalnej temperatury i świeżości. Jednocześnie sam przewóz potraw jest odpowiednio zabezpieczony. Tak, by nie było ryzyka, że coś się rozleje w trakcie transportu lub całkowicie wystygnie zanim dotrze na miejsce konferencji. Nie oznacza to jednak, że nie można rozstawić żadnego jedzenia nieco wcześniej. Drobne przekąski i serwis kawowy mogą być przygotowane już od samego początku konferencji, kiedy uczestnicy sami chcą zrobić sobie chwilę przerwy, rozprostować nogi i napić się czegoś ciepłego.
Dobra obsługa pomoże przygotować catering na konferencję
Takie wydarzenia jak konferencje czy szkolenia rządzą się swoimi prawami. W jednym określonym momencie spora grupa osób udaje się na przerwę i chce w tym czasie się posilić, napić i chwilę odpocząć. W przypadku spotkań dla kilkunastu uczestników nie jest to problemem. Jednak są przecież konferencje, w których bierze udział kilkadziesiąt albo i kilkaset osób. W takiej sytuacji warto postawić na profesjonalne usługi cateringowe, które mają już doświadczenie w obsłudze tego typu wydarzeń.
Personel, który będzie obecny podczas takiej konferencji, musi wiedzieć, jak szybko i sprawnie zaserwować jedzenie wszystkim gościom. Każdy niepotrzebny przestój może sprawić, że któryś z uczestników nie zdąży zjeść w trakcie zaplanowanej przerwy – a tego każdy organizator chce uniknąć. Dlatego obsługa cateringowa musi być na najwyższym poziomie. Jednocześnie dba o to, żeby nie zalegały nigdzie brudne sztućce czy naczynia, na bieżąco reaguje na to, gdy coś się rozleje, przewróci albo po prostu, gdy ktoś z uczestników ma jakieś pytania związane z podawanymi potrawami. Takie profesjonalne podejście sprawi, że konferencja będzie udana pod każdym względem.
Źródło: Masters Catering – catering Warszawa